
© Νίκος Βατόπουλος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στο βόρειο άκρο της Σκιάθου, στο Κάστρο όπου η ιστορία και η φύση συναντιούνται σε μια μοναδική ατμόσφαιρα, βρίσκονται έργα σε εξέλιξη. Είναι το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο που έγινε ποτέ στο νησί. Αυτή η χαμένη για πάντα καστροπολιτεία, με ίχνη κατοίκησης ήδη από τον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ., θα αναδυθεί από την αφάνεια και θα γίνει ένας τόπος επισκέψιμος και προσπελάσιμος, με τα μνημεία του αναστηλωμένα, με νέες λιθόστρωτες διαδρομές και με τις σιωπηρές ιστορίες του, με όλη εκείνη την παπαδιαμαντική αύρα, ζωντανεμένες.
Για το Κάστρο και το ζωντάνεμά του δουλεύουν εδώ και καιρό υπηρεσίες και επιστήμονες, ούτως ώστε να διασωθεί αυτή η λεπτή ισορροπία και αρμονία ανάμεσα στα μικρά κτίσματα περιβεβλημένα με ιδιάζουσα ιερότητα και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της νήσου. Η διαχρονική Σκιάθος αναπνέει εδώ.
Ο Δήμος Σκιάθου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Πολιτισμού συνέπραξαν ώστε το Κάστρο να σωθεί και να αναδειχθεί. Πρόκειται για σύνθετο έργο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020» με μελέτες του δήμου, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Περιφέρεια και με δημοπράτηση και εκτέλεση έργου εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο προχωράει τόσο τα έργα εντός του Κάστρου όσο και στα βάθρα ολόγυρα. Η ιστορία του Κάστρου είναι ένας τρόπος να δει κανείς όχι μόνο την ιστορία της Σκιάθου αλλά και τον ανταγωνισμό των Ενετών και των Οθωμανών στο Αιγαίο. «Το Κάστρο της Σκιάθου ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους κατοίκους της αρχαίας και βυζαντινής Σκιάθου που αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη βραχώδη και απόκρημνη αυτή προεξοχή στο βόρειο άκρο του νησιού, λόγω των πειρατικών επιδρομών. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις κατοίκησης της θέσης πολύ πιο πριν από τον 14ο αιώνα», λέει η αρχαιολόγος Αννα Γιαλούρη, προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιο-τήτων Μαγνησίας.
Διαβαστε ολο το αρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ