Πολιτισμός

Πολιτιστική κληρονομιά Σκιάθος

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι πολύ μεγάλη και ανάλογο είναι και το έργο μας στον τομέα του Πολιτισμού.

  • Επανασύσταση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σκιάθου μετά από 11 χρόνια με πάνω από 100 μέλη μέχρι σήμερα, όλων των ηλικιών, και διοργάνωση του 9ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Δήμου Σκιάθου, 28 & 29 Απριλίου 2023. Η Φιλαρμονική συμμετέχει στις Εθνικές Εορτές, Επετείους και πολιτιστικές εκδηλώσεις. • Σύσταση Κανονισμού Λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι. Αναδείχθηκε και αξιοποιήθηκε ως Κέντρο Πολιτισμού με τη διοργάνωση δράσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων, συναυλιών όλο το χρόνο και ξαναγέμισε με παιδικές φωνές. • Προμήθεια εξέδρας και εξοπλισμού για το ανοιχτό θέατρο Μπούρτζι. • Προμήθεια εξοπλισμού για την λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου. • Οργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ψηφιοποίηση των βιβλίων. • Αναβίωση εθίμων, όπως οι Λαϊκοί Ιππικοί Αγώνες του Αγίου Γεωργίου και τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής και της Ζωοδόχου Πηγής. • Διοργάνωση πολιτιστικών αφιερωματικών εκδηλώσεων για τους ανθρώπους του πνεύματος του νησιού, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, Γεώργιο Ρήγα. • Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με συναυλίες κορυφαίων ερμηνευτών (Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη), παιδικές παραστάσεις, αναβίωση τοπικών εθίμων. Για πρώτη φορά στολίστηκαν γειτονιές και σημαντικά τοπόσημα του νησιού δημιουργώντας ευχάριστο και γιορτινό κλίμα.
  • Διοργάνωση Αποκριάτικων εκδηλώσεων με έμφαση στα τοπικά έθιμα αλλά και στην διοργάνωση συναυλιών (Κώστας Μακεδόνας, Μιρέλα Πάχου, Gadjo Dilo). • Διοργάνωση συναυλιών όλο το χρόνο με καταξιωμένους καλλιτέχνες (Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Μακεδόνας, Λένα Αλκαίου, Ονιράμα). • Συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες και την διοργάνωση εκδηλώσεων με κορυφαίους μουσικούς και τραγουδιστές της Λυρικής για τα έτη 2020, 2021, 2023. • Συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για την παρουσίαση παιδικής παράστασης. • Παραγωγή ντοκιμαντέρ για την πρώτη σημαία, βασισμένη στην ιστορία της ύφανσης της πρώτης ελληνικής σημαίας στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού. • Παραγωγή ντοκιμαντέρ για το Πάσχα της Σκιάθου, το οποίο προβλήθηκε στην ΕΡΤ και σε διεθνή φεστιβάλ. • Παραγωγή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Υ1 στην σιωπή του βυθού”, που αφορά στην ιστορία του Υποβρυχίου Υ1 «Κατσώνης».

Εκδόσεις του Δήμου

  • “Αγάπη στον κρεμνό” Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 2021, • “Τα Καστρινά” Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 2023, • “Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου της Σκιάθου” της ιστορικού-αρχαιολόγου Συραϊνώς Κορωνιού 2022, • “Σκιάθος-φωτογραφικό λεύκωμα’’ σε επιμέλεια της Θεοδώρας Μάντζαρη 2022. • Επανέκδοση της μουσικής συλλογής, “Το σκοτεινό τρυγόνι” βασισμένο σε έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Εικαστικές εκθέσεις του

«Γιάννης Μιχαηλίδης, Επιστροφή στη Σκιάθο, 1940-2021» (2023), σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη οι εκθέσεις “Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας Χαρακτικά” (2022), “Σκιάθος. Μια φωτογραφική περιήγηση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη”( 2023) και σε επιμέλεια της διακεκριμένης ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, οι εκθέσεις “Πρώτη Σημαία” για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης (2021), “Η άλλη Θάλασσα” για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (2022), “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Εγεννήθην εν Σκιάθω” (2023). Όλες οι εκθέσεις συνοδεύονται από ομότιτλη έκδοση του Δήμου.

“Πολιτιστική κληρονομιά”

Στερέωση και Αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτηρίων οικισμού στο εσωτερικό του. Μελέτες: Δήμος Σκιάθου Xρηματοδότηση: Περιφέρεια Θεσσαλίας 2.828.200€ Φορέας υλοποίησης: Υπουργείο Πολιτισμού *Σε φάση υλοποίησης Αναστήλωση καθολικού Ιεράς Μονής Εικονίστριας Μελέτες: Δήμος Σκιάθου Xρηματοδότηση: Περιφέρεια Θεσσαλίας 500.000€ Φορέας υλοποίησης: Υπουργείο Πολιτισμού *Σε φάση υλοποίησης Αναστήλωση καθολικού Ιεράς Μονής Κεχριάς Μελέτες: Δήμος Σκιάθου Xρηματοδότηση: Περιφέρεια Θεσσαλίας 500.000€ Φορέας υλοποίησης: Υπουργείο Πολιτισμού *Σε φάση υλοποίησης Ίδρυση και λειτουργία Μουσείου-Σπίτι Ζήση Οικονόμου με τη χρήση τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας. Μουσείο-Σπίτι Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,

οργάνωση λειτουργίας του πωλητηρίου με 26 εκδόσεις σε έξι γλώσσες, αντικατάσταση ξύλινης σκάλας. Συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα Save Wooden Boats, για την συντήρηση του περίφημου παραδοσιακού σκαριού ΕΛΕΝΗ Π, που ναυπηγήθηκε στη Σκιάθο το 1939.

Μελέτες

Αποκατάσταση και αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου Μπούρτζι. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ μετά από αίτημα του Δήμου και υποβλήθηκε

στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση του έργου ύψους 2.070.000€. Αποτύπωση και πρόταση αποκατάστασης του Φάρου και του κτηρίου Φαροφύλακα, στη νησίδα Ρέπι της Σκιάθου. Η μελέτη ύψους 300.000,00€ χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη μετά από αίτημα του Δήμου και βρίσκεται για έγκριση στην Υπηρεσία Φάρων και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ψηφιακή προσέγγιση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του έργου και την ενίσχυση του τουρισμού εμπειρίας προϋπολογισμού ύψους 386.322€. Η μελέτη έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Εκπόνηση μελέτης για την διάσωση και ανάδειξη δικτύου επιλεγμένων διαδρομών μήκους 21χλμ., προϋπολογισμού ύψους 834.800€, από τα οποία τα 8χλμ. θα έχουν αποκλειστική χρήση πεζοπορίας. Διαδρομές: Πόλη της Σκιάθου – Ι.Μ. Ευαγγελίστριας, Ι.Μ. Ευαγγελίστριας – Ι.Μ. Αγ. Χαραλάμπους – Παναγία Ντουμάν – Παναγία Καρδάση – Κάστρο, Πόλη Της Σκιάθου – Αγ. Απόστολοι – Κάστρο, Πόλη Της Σκιάθου – Αγ. Αντώνης – Ρέμα Αχειλά – Αλιγαριές, Αλιγαριές –Κεχρία – Ι. Μ. Κεχριά – Κάστρο. Προβλέπονται παρεμβάσεις για αποκατάσταση βατότητας και εκσυγχρονισμό μονοπατιών, και ημικατεστραμμένων καλντεριμιών, αποκατάσταση αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων σε όλη τη διαδρομή και σήμανση. Η μελέτη έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

“Δημοτική Περιουσία  Κληροδοτήματα”

Έγιναν ενέργειες για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Δήμου, μεγάλης αντικειμενικής αξίας, που βρίσκονται στην Αθήνα σε υποβαθμισμένη κατάσταση, με στόχο τη σωστή εκμετάλλευση προς όφελος των Δημοτών μετά από ανάθεση σε δικηγόρο.

  • Κληροδότημα Μωραΐτη (Αγ. Κωνσταντίνου 30, Αθήνα). Συντάχθηκαν και απεστάλησαν προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ισολογισμοί, απολογισμοί και προϋπολογισμοί που εκκρεμούσαν από το 2016 και έχει κατατεθεί αγωγή για την αποβολή από το μίσθιο της εταιρείας με το διακριτικό τίτλο «Ξενοδοχείο Έφεσος» και καταβολής οφειλομένων διαφορών ως προς τα μισθώματα. • Κληροδότημα Πανώρα (Σατωβριάνδου 44, Αθήνα). Δεδομένου ότι βρέθηκαν ελάχιστα έγγραφα στο αρχείο του Δήμου, μετά από αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο Δήμος ζήτησε την έγκριση προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για τη συντήρηση και εκμίσθωση του ακινήτου ώστε να εκπληρωθεί η βούληση του διαθέτη.

Ίδρυμα Ιωάννου

Κάθε έτος χορηγούνται στους άριστους και άπορους μαθητές που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποτροφίες, τις οποίες συνεχίζουν να λαμβάνουν και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Όσον αφορά μέρος της ακίνητης περιουσίας και ειδικότερα το ακίνητο που βρίσκεται στο Βόλο, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο πολλά έτη, έχει πλέον εκμισθωθεί κατόπιν έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε εταιρεία που έχει αναλάβει την πλήρη ανακαίνιση αυτού, καταβάλλοντας στο Ίδρυμα μίσθωμα για το οποίο έχει συμφωνηθεί προσαρμογή με την πάροδο του χρόνου.

  • Έγινε έρευνα για την τύχη του κτηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού μετά την κατάσχεσή του από την Αγροτική Τράπεζα με σκοπό την αγορά από τον Δήμο του κτηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού. • Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENFLΑΤΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Δήμου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ύψους 100.000€. • Ανακαίνιση Δημοτικού Κτηρίου (Παλιά Αστυνομία) και μετατροπή του σε Πολιτιστικό Χώρο. Μελέτη: Δήμος Σκιάθου και Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ Χρηματοδότηση: ύψους 165.295€ από το Πράσινο Ταμείο.
  • Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί το 2024. • Ανακατασκευή του παλαιού Κέντρου Υγείας και μετατροπή σε Δημαρχείο προϋπολογισμού ύψους 1.556.685,83€. Η μελέτη έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.