Πολίτης

Ο Δήμος, οργανωμένα και αποτελεσματικά, στάθηκε δίπλα στον ΠΟΛΙΤΗ με προγράμματα υποστήριξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και ψυχαγωγίας, αλλά και με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

▷ Ο Δήμος κάλυψε κατά την θερινή περίοδο το 2020, 2021, 2022 και 2023 την διαμονή των αναπληρωτών γιατρών του Κέντρου Υγείας και των διασωστών του ΕΚΑΒ.

▷Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Σκιάθου. Ξεκίνησε τα λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2020 με πρωτοβουλία και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι κοινωνική δομή, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 500€. Έχει στελεχωθεί με μία κοινωνική λειτουργό και δύο ψυχολόγους και έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 800 ωφελούμενους.

▷  Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Ηλικιωμένων

▷Εξασφαλίστηκε δωρεάν ακτοπλοϊκή μετακίνηση οικονομικά αδύναμων με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα υγείας για το 2020, 2021, 2022, 2023.

▷Ο Δήμος ήταν δίπλα στον πολίτη, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, με τον μηχανισμό να λειτουργεί σε βάση 24/7, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και την ενίσχυση από μηχανήματα έργου ιδιωτών μέσα από σύμβαση που είχε προβλέψει ο Δήμος.

▷Λειτουργία Δημοτικού Φυσικοθεραπευτηρίου σε νέο χώρο, βελτιώνοντας αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες με προμήθεια εξοπλισμού και σύγχρονων μηχανημάτων φυσικοθεραπείας.

▷Συνεργασία με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη για την ανάγκη κάλυψης θέσης παιδιάτρου ιδιωτικού τομέα.

▷Δρομολογήθηκαν ενέργειες για την αποδοχή και είσπραξη ποσού 100.000 δολαρίων, σύμφωνα με την διαθήκη του Νίκου Παπαδόπουλου, για τη φροντίδα μη προνομιούχων παιδιών της Σκιάθου.

▷Λειτουργία της εφαρμογής «Δημότης Σκιάθου» με την οποία οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα αιτήματά τους προς τις δημοτικές υπηρεσίες
(χορήγηση πιστοποιητικών, αναφορά βλαβών κ.ά.) και να έχουν άμεση επικοινωνία με τον Δήμο μέσω τηλεφώνου ή email.

▷Για πρώτη φορά έγινε προμήθεια αυτοκινήτου της Δημοτικής Αστυνομίας, που είναι αναγκαίο για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου της.

▷Υποστήριξη του έργου του Παραρτήματος Βόρειων Σποράδων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την παραχώρηση στέγης και διασωστικού εξοπλισμού.

▷Αγορά και τοποθέτηση τριών Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, Σταθμών Ζωής, στο Πυροσβεστικό Εποχιακό Κλιμάκιο στις Κουκουναριές, στο Δημαρχείο και στο Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
και τριών ακόμη στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικονίστριας και στο Γυμνάσιο, δωρεά της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

▷Ενέργειες για την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, με στόχο την υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Η Δημοτική Αρχή είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ από τον Φεβρουάριο του 2020.

▷Συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε επίπεδο πρόληψης των εξαρτήσεων και πραγματοποίηση ανοιχτής συζήτησης με θέμα: Η οικογένεια ως φορέας πρόληψης των εξαρτήσεων.

▷ Ανακήρυξη ως Επίτιμων Δημοτών του Γεωργίου Π. Αλεξανδρίδη, ο οποίος υποστηρίζει συστηματικά σημαντικές ανάγκες και μεγάλα έργα του νησιού,
και του ζεύγους Richard Romanus & Anthea Sylbert, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, και κυρίως τους ανθρώπους της Σκιάθου, και να γίνουν μέρος της σύγχρονης ιστορίας της.

Διακρίσεις και Βραβεύσεις

▷Βραβείο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για την στρατηγική του στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη 23.9.2023.

▷Βραβείο Best City Awards 2022 (bronze) για το πρώτο επιχειρησιακό πρόγραμμα εναρμονισμένο με την βιώσιμη ανάπτυξη.

▷Βραβείο Best City Awards 2023 (bronze) για τη συνεργασία του Δήμου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την ανάκαμψη του τουρισμού.

Ο Δήμος Σκιάθου φιλικός προς τα άτομα με αναπηρία

 Συμμετοχή στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής
για τα Δικαιώματα της Αναπηρίας – International Summit on Disability Rights του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το διάστημα 1 έως

5 Δεκεμβρίου 2022, στoν Δήμο Avcilar της Κωνσταντινούπολης και παρουσίαση του έργου για την ισότιμη συμπερίληψη των ΑΜΕΑ και των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην κοινωνική ζωή του τόπου με ελεύθερη και ανεξάρτητη πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές του νησιού.

▷ Ισότιμη συμμετοχή και ένταξη των ΑΜΕΑ στα προγράμματα και στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σκιάθου.

▷  Για πρώτη φορά λειτουργεί συγκοινωνιακή γραμμή μετά από σχετική διακήρυξη του Δήμου, όπου με υποχρεωτικό άρθρο περιγράφεται η εκτέλεση του έργου με σύγχρονα λεωφορεία εξοπλισμένα με ειδική ράμπα που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης ΑΜΕΑ.

▷  Από το 2021 ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε

τέσσερις παραλίες, Μεγάλη Άμμο, Αγία Παρασκευή, Κουκουναριές και Αγία Ελένη, σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (seatrac).

▷Τοποθέτηση αποδυτηρίων τύπου σπείρα στις παραλίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ΑΜΕΑ.

▷ Από το 2020 ο Δήμος συμμετέχει στην πλατφόρμα extra milers με επίκεντρο την ενημέρωση και την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού στο νησί.

▷ Σε συνεργασία με την «Paths of Greece – Μονοπάτια της Ελλάδας» προχώρησε στον σχεδιασμό του δικτύου μονοπατιών με τη δημιουργία για πρώτη φορά μιας διαδρομής προσβάσιμης σε ΑμεΑ.

▷ Διαμόρφωση 6 νέων ραμπών στο παραλιακό μέτωπο που συνδέουν το οδόστρωμα με το πεζοδρόμιο.

▷ Διαγράμμιση 5 θέσεων δωρεάν στάθμευσης ΑΜΕΑ, τεσσάρων στο παραλιακό μέτωπο και μίας στην κεντρική οδό Παπαδιαμάντη.

▷Λειτουργία χημικών τουαλετών ΑΜΕΑ στο Δημοτικό Πάρκο και στο Κέντρο Κοινότητας.

▷Πρόβλεψη για πρόσβαση ΑΜΕΑ στα υπό αναστήλωση μνημεία σε Κάστρο, Ιερά Μονή Παναγίας Εικονίστριας και Ιερά Μονή Παναγίας Κεχριάς. 

▷ Μελέτη για την αναβάθμιση και διαμόρφωση στον αύλειο χώρο του ειδικού Δημοτικού Σχολείου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”, στην οποία προβλέπεται τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς για ΑΜΕΑ

Ενέργειες για την εξυπηρέτηση και την προστασία του Πολίτη κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19:

▷Ο Δήμος πρωτοστάτησε στη λήψη μέτρων για την καραντίνα με στόχο την προστασία των πολιτών. Τα μέτρα υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

▷ Η Σκιάθος είναι ο τρίτος Δήμος της χώρας που συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης των λυμάτων για την επιτήρηση του κορωνοϊού.

▷Συστάθηκε άμεσα δομή κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης για τις ανάγκες των κατοίκων.

▷ Παραχωρήθηκε, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς τη Διοίκηση της Fraport-Ελλάς κοντέινερ στον Δήμο Σκιάθου για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων. Το κοντέινερ τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας.

▷Εφαρμόστηκε μέτρο στο αεροδρόμιο για τη συλλογή στοιχείων των επιβατών.

▷Παραχωρήθηκε στον Δήμο, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), άνευ ανταλλάγματος, αυτοκίνητο για την κάλυψη των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος σε ευπαθείς ομάδες.

▷  Απολυμάνθηκαν, επανειλημμένα, δημόσιοι χώροι, κάδοι απορριμμάτων, απορριμματοφόρα, σχολικά κτήρια, Υπηρεσίες του Δήμου, δημόσιες υπηρεσίες. 

▷  Λειτουργία της Κινητής Ομάδας Υγείας από το 2020-2023 σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος.

▷  Ελήφθησαν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και ελάφρυνσης στους δημότες. 

▷  Έγινε διανομή τροφίμων και απολυμαντικών στους οικονομικά αδύναμους.

▷  Έγινε δωρεά προστατευτικού υλικού στο Κέντρο Υγείας από την οργάνωση «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ».

▷  Παραχωρήθηκαν δωρεάν tablet τελευταίας τεχνολογίας στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συνεργασία με την Αστυνομία για θέματα ασφαλείας, συναντήσεις με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τους Διοικητές της Περιφέρειας και του ΑΤ Σκιάθου